Międzynarodowy Tygodzień Geomorfologii

Szanowni Państwo,

podobnie jak w ubiegłych latach, także w bieżącym roku, w dniach 1-7 marca, Stowarzyszenie Geomorfologów Polskich we współpracy z wieloma ośrodkami naukowymi w Polsce, organizuje obchody Międzynarodowego Tygodnia Geomorfologii. W ramach tych obchodów odbędzie się szereg wydarzeń obejmujących sesje naukowe i popularnonaukowe, prelekcje, wystawy, konkursy, wycieczki terenowe itp. Wydarzenia te będą miały zarówno charakter spotkań zdalnych, hybrydowych lub odbywających się w trybie kontaktowym.

Serdecznie zapraszamy Państwa do wnikliwego zapoznania się z załączonym bogatym programem obchodów tegorocznej edycji Międzynarodowego Tygodnia Geomorfologii w Polsce oraz do udziału w jak największej liczbie zaplanowanych wydarzeń.

Zapraszamy również do uczestniczenia w webinariach przygotowanych przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Geomorfologów (International Association of Geomorphologists – IAG), które będą poświęcone badaniom młodych geomorfologów w różnych częściach świata. Na szczególną uwagę zasługuje IAG Webinar – Eastern Europe, który odbędzie się w poniedziałek, 6 marca w godz. 12:00-16.00 (CET) (prowadzący: Anita Bernatek-Jakiel, Mihai Micu). W ramach tego webinarium wyniki swoich badań geomorfologicznych zaprezentują Młodzi Geomorfolodzy z Polski, Zofia Owczarek (UWr) oraz Mateusz Suwiński (UMK w Toruniu). Szczegóły dotyczące tego i innych webinariów znajdują się w programie obchodów Międzynarodowego Tygodnia Geomorfologii w Polsce (https://sgp.umk.pl/category/mtg23/) oraz na stronie internetowej IAG (http://www.geomorph.org/international-geomorphology-week-2023/).

Zarząd Stowarzyszenia Geomorfologów Polskich